Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Jernbane


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Kistoget

 

På kjøkkenhylla heime i Njardars gate sto en del kruker på geledd. Sentralt plassert påskrift ga beskjed om hva de inneholdt. Det var sukker, mel, gryn, salt o.a. Øverst var krukkene dekorert med blåfarvede linjer samt gullfarvete streker. De var sjelden i bruk. De bare sto der, men de gapte ikke. Lokk var lagt på, men sjelden ble de løftet av. Til hverdags var mindre bøsser i bruk som matnyttig tilbehør. Når jeg var alene heime, ble lokket forsiktig fjernet av sukkerkrukken. Søtt var etterlengtet slikkeri den gang som nå.

Det var på et slikt søk jeg oppdaget at krukka hadde langt annet innhold enn skriften ga til kjenne. Penger i myntens drakt lå gjemt der. Altså var sukker bare et alibi for å samle seg små skatter på jord. Hvis du tror at penger smakte bedre enn sukker, avhenger det av hvilken aldersgruppe du tilhører. For en femåring var ”hard valuta” ikke det jeg var på leting etter. Skuffende var det for meg. Akk ja, det var den gang, det.

Jeg kom til å tenke på kjøkkenhylla og krukkene heime en senkveld nå i juli. Jeg satt og lyttet til vinden som forsiktig satte tett bjørkeløv i sving. Da plutselig var den der : Minnenes melodi med skjelvende rasling av krukker på kjøkkenhylla.

”Nå kommer kistoget” hviskes det til et nostalgisk øre. På sine skinner og sviller gir ”kisen” beskjed til meg om at ennå er ikke dalens rikholdige gruve tom, Løkkens svar på Sareptas utømmelige krukke, håper vi.

På vei til Thamshavn med svovelholdig kopperkis som skal videreforedles eller omlastes til malmbåtene på havna, strever ”loket” seg mot målet. Kistoget setter leirjorda under skinnegangen i svingninger, som brer seg skjelvende og forplanter seg til folks bevissthet og til krukkene på min barndoms kjøkkenhylle. De forteller meg at det er arbeid ved gruver, verk og bane. Derfor jubler også de, ikke minst sukkerkrukka.

-Atonalt, sier du. Ikke i min barndoms ører. Det lød som søt musikk den gang. ”Kisen” rystet riktig nok kjøkkenets dekorativt lukkede krukker, men med sine opp til 20 vagger på slep lovet den oss arbeid og lønn til nye innkjøp. Kanskje var tiden moden for innkjøp av en kurvstol eller et eik stuebord.

Vemodig minnes jeg kistogenes oppfordring til dans med krukkene heime i Njardars gate.

-boe (Kjell Selboe)

 

 

 

 

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen