Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Handel


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Leder

Kjell Holden
O T I Senteret, 7300 Orkanger
Tlf. jobb: 72 48 00 80
Mobil: 900 29 848
 
 

OTI butikksenter

 

Helvete

”Helvete” sa mange på Orkanger for 70 år siden om området der OTI senteret og Orklahallen i dag ligger og ”Helvetet” er den dag i dag fortsatt navnet Orkangerfolk benytter på området.

En teori er at navnet sannsynligvis har utgangspunkt i en liten kafe som lå i området. I kafeen ble det servert både øl og sprit. Mang en arbeider drakk nok opp lønna si der på lønningsdag og kom full og pengelens hjem. På folkemunne fikk derfor området dette ikke så trivelige navnet.

 Flommen 1934 - Snekkeriet i Helvete blir tattEn annen teori er at en trevarefabrikk som holdt til på tomta ble tatt av flommen i 1934. Hele bygningsmassen og deler av området ble tatt av elva.

Flommen 1934 - Snekkeriet i Helvete er tatt

Folk oppfattet det som rene ”Helvete” da fabrikken forsvant og mange arbeidere mistet sine inntekter.


 

Sandvaskeriet under krigen

Tyskernees sandvaskeri i HelveteUnder okkupasjonsårene i 1940-45 etablerte tyskerne et sandvaskeri på området.

Store mengder sand ble gravd ut på Orkanger, vasket ut i vaskeriet og fraktet på jernbane etter en trasee langs elva ned til Nebben hvor tyskerne hadde bygget egen utskipningskai.

Sand fra Orkanger ble brukt i byggingen av Dora-anlegget i Trondheim og ved etableringen av flystasjon på Brekstad.

Kassefabrikken 1945 - 1961

Etter krigen ble det etablert en kassefabrikk på tomta. Ludvik ”Lulle” Lund drev denne fram til Orkla Trekonstruksjon og Impregneringsfabrikk (OTI) ble etablert i 1961.

Orkla Trekonstruksjon-
og Impregneringsfabrikk AS

Fabrikkendelen som senere ble OTI senteretDet var Johan Richter på Hov som var hovedmannen bak fabrikken. På eiersiden hadde han med seg Jernbeton AS, Storås Sag & Høvleri, AS Paal Kahrz, samt noen private investorer. Fabrikken produserte takstoler og trykkimpregnerte treprodukter, bl.a også hagemøbler.

I 1977 hadde bedriften 70 ansatte, disponerte 40 mål tomt og omsatte for 21 millioner kroner. Etter hvert gikk driften dårligere og fabrikken ble nedlagt.

Kjøpesentret 1983-

I 1983 ble det for første gang etablert butikker i de nedlagte fabrikklokalene.

Der var Kristian Kvikne leder i Svinsås Møbler AS, Løkken Verk som lanserte planene om å etablere forretningssenter på OTI-tomta. Han fikk med seg flere forretningsdrivende fra Orkanger og andre steder.

Det var den nordre del av fabrikkanleggene som dannet grunnlaget for OTI-senteret

Den 23/10 1983 åpnet OTI-Sentret som kjøpesenter med 11 butikker (OTI-logoen symboliserer 11 butikker med sine 11 blad i rosa). Etter en tid gikk eiendomsselskapet og møbelbutikken konkurs. En del av de gjenværende butikkene kjøpte da eiendommen av Fokus Bank og startet jobben med å få ny vei til senteret og skaffet en del nye leietagere. Etter dette gikk det framover med senteret. I 1994 startet planlegginga av en utvidelse da etterspørselen etter mer areal ble større og større. Den 26/10 1995 sto senteret med 30 leieforhold og 8.500 kvm. på ei tomt som tidligere var et grustak.

Etter denne utvidelsen hadde OTI-Senteret festet grep om markedet og omsetningen økte litt hvert år og av og til ble butikker utskifter med nye. Da senteret igjen skulle utvide i 2003 var det etter hvert blitt lettere å skaffe leietagere. OTI-Senteret var på kartet også hos de større kjedene som var aktuelle som nye leietagere. Man trengte ikke i samme grad å starte med forklaringer om hvor Orkanger befant seg på kartet, for så å gå over til i en høflig dialog som konkluderte med ”kanskje ved neste utvidelse”. Dette var en ikke altfor sjelden kommentar i 1995.

I 2003 er senteret på 12.000 kvm + 1.500 kvm med lager og sentret har i alt 40 butikker. Dette innebærer at Orkanger er etablert som et regionsenter for varehandel, da tilbudet i Orkdal langt overskrider befolkningen.

 

Bildeserie

OTI området - flyfoto 27.06.1949
 Marendalen ned mot OTI - den gamle adkomst  1986
Sagbruket i Helvete
fabrikkområdet

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen