Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Orkanger Barneskole/Framhaldskole


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Orkanger barneskoles flotte bygg

 

Skolebygningen

Den flotte majestetiske steinbygningen i tre etasjer med skoleplass ut mot hovedfartsåren, Orkdalsveien, sto ferdig i 1939. Skolen var en mønsterskole i Norge og et stort løft å bygge for Orkanger kommune. Kostnaden ble kr. 300.000, for den oppfatning var rådende at når det gjaldt de unges opplæring, var bare det beste godt nok.

Johannes Rostad, politiker for NKP, var formann i byggekomiteen og en sterk foregangsmann.

Skolen ble den mest moderne og best utstyrte skolebygningen i Norge på den tiden. Etter bystrukturmønster gikk elevene på skolen hver dag, og det var både rene jente- og gutteklasser og blandete klasser. Skolen hadde i starten ca 250 elever og l0 lærere. Eirik Aarvik var den første overlæreren.

Krigen

Da tyskerne tok Follo, ble det videregående opplæring (landsgymnas) på dagtid og ettermiddagsskole for folkeskolen, framhaldsskolen og realskolen. Den eldste delen, en trebygning som vendte ut mot Orkdalsveien, ble revet da framhaldsskolen og realskolen ble flyttet over i nytt bygg like ved i 1963.

Svømmehall i 1967

Svømmehallen kom på plass som del av gym. fløya ved hjelp av stor dugnadsinnsats. Den ble med stor festivitas innviet 7. mars 1967.

Påbygg i 1986

Etter hvert ble det behov for større plass, blant annet ble det krav om arbeidsplasser til lærerne. Et påbygg med kontorer, personal- og arbeidsrom, musikkrom, heis og handikaptoalett ble tatt i bruk i 1986.

Påbygget ble holdt i samme stil som bygningen fra 1939, altså i mur og i tre etasjer. Alle lærerne fikk egne arbeidsplass, men 25 lærere måtte dele en telefon og en datamaskin.

Med seksåringenes innmarsj og skolefritidsordningen i skolen og med ei voksende personalgruppe, måtte skolen nok en gang utvides.

Påbygget glir fint inn i den gamle stilen selv med anna vindussetning og på bare to plan. Bygget ble ved innflytting dessverre allerede for lite da en tredjedel av arealet ble kuttet for å holde kostnadene innefor ei ramme som kommunestyret hadde satt. Et grupperom måtte vike med en gang for å gi tilstrekkelig garderobeplass.

Åpningen av dette foreløpig siste byggetrinn, ble foretatt av lederen for byggekomiteen, Jorun Wormdahl Asbøll.

Også deler av den gamle bygningsmassen ble pusset opp innvendig, tredjeetasjen ble gjort om til en flott kontor- og administrasjonsfløy. Lærerne fikk engen teamkontorer med telefon og datamaskiner med internettilkobling. Skolen har i dag ca 265 elever og et personale på 45 inklusive vaktmester/renhold.

Nytt påbygg og oppgradering i 1996

Likevel gikk det ikke mange år før spørsmålet om utvidelse av skolen igjen ble aktuelt. Først på 90-tallet ble det vedtatt å innføre skole-fritidsordning (SFO) i norske skoler. Det innebar at elever fra 6 til 10 år skulle få mulighet til et tilbud også før og etter ordinær skoletid, og dermed ble det behov for rom til denne aktiviteten. Omtrent samtidig ble det skolestart for barna når de fylte 6 år, og et nytt årskull gjorde sitt inntog i barneskolen. Dermed var det ingen vei utenom, det måtte igjen bygges.

Naturlig nok startet da debatten om Orkanger skulle få en helt ny skole lokalisert til et annet sted, eller om det skulle satses på et tilbygg og delvis renovering av bygningen fra 1938/39. Av mulige nye lokaliseringer, var deler av Idrettsparken med tilknytning til Orklahallen og Sæther/ Rømme-eiendommen de mest aktuelle. Argumentene for og imot var nesten like mange som det var debattanter, men resultatet ble at det ble reist et tilbygg østover langs Erik Aarviks gate. Dette førte til at en del friområder måtte ofres, men ny, fin skolegård ble bygd mellom barneskolen og ungdomsskolen.

Samtidig som tilbygget ble reist, ble også store deler av ”gammelskolen” oppgradert, spesielt med tanke på å få til god ventilasjon som kunne gi et inneklima som oppfylte dagens forskrifter. Det ble også opplagt nytt el-nett, og tele- og datakabler ble lagt til de fleste rom, slik at skolen kunne møte framtidas krav på IKT-sida.

Uteområdet

Kravet til skolens uteområder har økt betydelig de siste 10-årene. Mange barns fritidsaktiviteter er blitt mer og mer stillesittende, og en stor del av forflytning foregår i foreldrenes biler. Dermed må det legges godt til rette for at barna får utfolde seg fysisk i friminuttene på skolen, enten med forskjellige former for ball-leik eller aktivitet i et eller annet klatrestativet.

Etter hvert som gamle gårder i Orkedalsveien er forsvunnet, har skolen stadig fått mer utearealer. Både Årvikgården, Aldéngården og Sivertsengården er nå innlemmet i skolens utearealer, så selv om vi har færre elever enn tidligere, er det heldigvis mye større flater å utfolde seg på for elevene.

Lærergjerningen/Reform -97

Lærergjerningen har som andre yrker endret innhold oppgjennom tida, men den største forandringen kom med Reform -97. Fra å være ”eneherskere” i klasserommet, skulle lærerne nå bli lagarbeidere. Klassetrinnets lærere begynte å legge års- og periodeplaner sammen, og også mye av den daglige undervisningsplanlegginga ble gjort i team.

Arbeidstida ble omorganisert slik at lærerne en del av tida fikk ”kontortid” på skolen. Det førte til at behovet for kontorarbeidsplasser økte, og på Orkanger ble hele 3. etasje i den eldste bygningsdelen omgjort til dette samtidig med at småskolen fikk sitt nybygg. Nå deler 3-4 lærere kontor og er tilgjengelige både for hverandre og for foreldre. Hvert kontor og hvert klasseromsareal har egen telefon, noe som gjør at alle lettere kan få kontakt med både elever og personale.

På hvert teamkontor ble det også plassert ei gammel datamaskin. Denne fikk stå nokså ubrukt den første tida, men de seinere åra har det vært kamp om bruken, og i år har alle skolens lærere fått sin egen bærbare PC, som er flittig i bruk.

Også innenfor klasserommet har Reform 97 endret lærerrollen. Elevene skal være mer aktive i læringsprosessen, de har sin egen arbeidsplan, jobber oftere med prosjekt og styrer mer av arbeidet sitt sjøl. Dette fører til mindre ”kateterundervisning”, og læreren foretar mer av rettledninga og undervisninga ved den enkelte elevs arbeidsplass.

Klassebegrepet

Fra skoleåret 2004 / 2005 er klassebegrepet borte fra skolen vår. Nå er elevene inndelt i ulike grupper, og 3 basislærere har tatt over jobben som de 2 ”gamle” klassestyrerne hadde. Denne organiseringa er så ny at det er vanskelig å evaluere den, men vi ser at nye undervisningsformer og ny organisering krever større og annerledes arealer enn det Orkanger Barneskole har. Så sjøl om elevtallet er ganske stabilt, 275 – 300 elever, trenger skolen en utvidelse dersom en ønsker å få gode resultater av disse endringene.

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen