Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Orkanger Barneskole/Framhaldskole


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Leder

Geir Henning Andersen
Sommerfjøsekra 12
7300 Orkanger
telefon: 72481573
mobil: 93686050

Historie skolen

 

Orkanger barneskole gjennom tidene

Allerede i 1828 ble det opprettet fast skole på Orkanger, men den ble av kort varighet før omgangsskolen igjen var et faktum.

Den første lærer med lærerutdanning kom til Orkanger i 1846 og ble ansatt ved det som er registrert som Orkangers første faste skole selv om det også en periode etter dette var omgangsskole her.

I 1856 flytta den faste skolen inn i Riangården (Kaffistova). Her bodde lærer Rian og her ble det holdt skole til 1877.

Etter hvert ble kullene større og elevmassen krevde at skolekretsen ble delt. En del unger fikk skolegang på Evjen.

I 1877 sto ny skole ferdig og i 1891 måtte den bygges ut. I 1890 –årene var elevtallet 250 og det ble behov for enda større skole. I 1901 ble nok en ny skole tatt i bruk. Det var en periode med industrireising og vekst på Orkanger og i 1919 hadde elevtallet økt til 350.

Behovet for nytt skolebygg var reelt, men det ble ikke realisert før i 1939. Det er den skolen vi kjenner igjen i dag i Orkedalsveien. Riktignok måtte også denne bygges i flere byggetrinn – 1986 og 1996.

I 1968/69 fikk skolen egen svømmehall. Skoletilbudet økte allerede før 2. verdenskrig da framhaldsskolen ble opprettet og i 1944 fikk vi tilbud om realskole.

Videreføring og nybygging av Orkanger barne-/framhaldskole

Framhaldsskolen og realskolen holdt først til i egne lokaler på Nerøra, men flytta senere til skoleanlegget i Orkedalsveien i skolebygget fra 1901. Her holdt skolen til inntil 1960 da undervisninga ble flytta inn i nytt bygg vis-a-vis barneskolen der de tre høyeste skoletrinn i vår 10-årige grunnskole holder til i dag ( Ungdomsskolens nybygg).

Likevel gikk det ikke mange år før spørsmålet om utvidelse av skolen igjen ble aktuelt. Først på 90-tallet ble det vedtatt å innføre skole-fritidsordning (SFO) i norske skoler. Det innebar at elever fra 6 til 10 år skulle få mulighet til et tilbud også før og etter ordinær skoletid, og dermed ble det behov for rom til denne aktiviteten.

Omtrent samtidig ble det skolestart for barna når de fylte 6 år, og et nytt årskull gjorde sitt inntog i barneskolen.

Nybygging ved barneskolen

Dermed var det ingen vei utenom, det måtte igjen bygges. Naturlig nok startet da debatten om Orkanger skulle få en helt ny skole lokalisert til et annet sted, eller om det skulle satses på et tilbygg og delvis renovering av bygningen fra 1938/39.

Av mulige nye lokaliseringer, var deler av Idrettsparken med tilknytning til Orklahallen og Sæther/ Rømme-eiendommen de mest aktuelle. Argumentne for og imot var nesten like mange som det var debattanter, men resultatet ble at det ble reist et tilbygg østover langs Erik Aarviks gate. Dette førte til at en del friområder måtte ofres, men ny, fin skolegård ble bygd mellom barneskolen og ungdomsskolen. Samtidig som tilbygget ble reist, ble også store deler av ”gammelskolen” oppgradert, spesielt med tanke på å få til god ventilasjon som kunne gi et inneklima som oppfylte dagens forskrifter. Det ble også opplagt nytt el-nett, og tele-og datakabler ble lagt til de fleste rom, slik at skolen kunne møte framtidas krav på IKT-sida.

Kravet til skolens uteområder har økt betydelig de siste 10-årene. Mange barns fritidsaktiviteter er blitt mer og mer stillesittende, og en stor del av forflytning foregår i foreldrenes biler. Dermed må det legges godt til rette for at barna får utfolde seg fysisk i friminuttene på skolen, enten med forskjellige former for ball-leik eller aktivitet i et eller annet klatrestativet. Etter hvert som gamle gårder i Orkedalsveien er fosvunnet, har skolen stadig fått mer utearealer. Både Årvikgården, Aldéngården og Sivertsengården er nå innlemmet i skolens utearealer, så selv om vi har færre elever enn tidligere, er det heldigvis mye større flater å utfolde seg på for elevene.

Organiseringen av lærerne ved skolen

Lærergjerningen har som andre yrker endret innhold oppgjennom tida, men den største forandringen kom med Reform -97. Fra å være ”eneherskere” i klasserommet, skulle lærerne nå bli lagarbeidere. Klassetrinnets lærere begynte å legge års- og periodeplaner sammen, og også mye av den daglige undervisningsplanlegginga ble gjort i team.

Arbeidstida ble omorganisert slik at lærerne en del av tida fikk ”kontortid” på skolen. Det førte til at behovet for kontorarbeidsplasser økte, og på Orkanger ble hele 3. etasje i den eldste bygningsdelen omgjort til dette samtidig med at småskolen fikk sitt nybygg. Nå deler 3-4 lærere kontor og er tilgjengelige både for hverandre og for foreldre. Hvert kontor og hvert klasseromsareal har egen telefon, noe som gjør at alle lettere kan få kontakt med både elever og personale.

På hvert temkontor ble det også plassert ei gammel datamaskin. Denne fikk stå nokså ubrukt den første tida, men de seinere åra har det vært kamp om bruken, og i år har alle skolens lærere fått sin egen bærbare PC, som er flittig i bruk.

Også innenfor klasserommet har Reform 97 endret lærerrollen. Elevene skal være mer aktive i læringsprosessen, de har sin egen arbeidsplan, jobber oftere med prosjekt og styrer mer av arbeidet sitt sjøl. Dette fører til mindre ”kateterundervisning”, og læreren foretar mer av rettledninga og undervisninga ved den enkelte elevs arbeidsplass.

Fra skoleåret 2004 / 2005 er klassebegrepet borte fra skolen vår. Nå er elevene inndelt i ulike grupper, og 3 basislærere har tatt over jobben som de 2 ”gamle” klassestyrerne hadde. Denne organiseringa er så ny at det er vanskelig å evaluere den, men vi ser at nye undervisningsformer og ny organisering krever større og annerledes arealer enn det Orkanger Barneskole har. Så sjøl om elevtallet er ganske stabilt, 275 – 300 elever, trenger skolen en utvidelse dersom en ønsker å få gode resultater av disse endringene.

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen