Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

GRÜNDERE

Christian Thams

 

I 1859 kom Wilhelm Thams (født 1812) som var bestefaren til Christian Thams til Orkanger for å kjøpe tømmer. Han merket seg fort den skogrike dalen med den gode fløtningselva og den ideelle strandlinja like ved elveutløpet. Han ville flytte til Orkanger og i 1867 flyttet han til det lille fiskestedet og startet Strandheim Bruk.

Christian Thams utdannet arkitekt

9.september samme år ble Christian født i Trondheim. Christian ble utdannet arkitekt ved Zuricher Tecknikum. I 1889 deltok Christian på verdensutstillinga i Paris, der han fikk gullmedalje for den Norske paviljongen (som var ei stavkirke). Han tegnet også den Norske paviljongen til verdensutstillinga i Chicago i1893.

Tok over i 1890

I 1890 trakk faren til Christian seg tilbake og Christian fikk ansvaret for Strandheim Bruk og salget til utlandet. Da Christian kom til Orkanger i 1890, bygde han ut Strandheim Bruk med moderne maskiner. Produksjonen økte og det ble eksportert tømmer og materialer til hele verden, blant annet India og Amerika. Maskinene brukte mye strøm og Christian bygde det første kraftverket. Det lå i Skjenaldalen. Det produserte strøm til både Strandheim Bruk og Bårdshaug Herregård.

I 1900 ble gruvedriften på Løkken stoppet på grunn av at det var kommet vatn i gruvene. Christian bidrog med pumpeutstyr og fikk gruvene tømt for vatn. Det førte til at Orkla Grube - Aktiebolag ble stiftet i1905. Christian ble regnet som den rikeste mannen nord for Dovre. Etter hvert begynte han med laksefiske og ble også Europas største lakseprodusent.

Flyttet til Frankrike i 1914 og senere til Afrika

I 1914 flyttet han til Frankrike og noen år senere flyttet han til Afrika. Der begynte han med plantasjedrift og hans store hobby var safariejakt. Han satte også ut bever i Songlitraktene og piggsvin her på Orkanger. I Afrika bygde han et stor villa som han bodde i. I hagen hadde han en 21- hulls golfbane. Christian hadde mange fine gjester på besøk i villaen, blant annet Oskar 2., den belgiske kongen og fyrsten av Monacco.

Døde plutselig i 1948

Thams var hvert år hjemme på Orkanger. Men i 1932 var siste gang han var hjmme. I 1940 brøt 2.verdenskrig ut og Bårdshaug ble leir for den tyske hæren. Da krigen var slutt i 1945, ville Christian flytte tilbake til Orkanger. I 1948 sto han pakket og klar til å dra. Mens han ventet på en bil døde han plutselig.

Bårdshaug Herregård

Christian Thams var arkitekt, men han har ikke tegnet Bårdshaug Herregård. Det var opprinnelig ei Trønderlån som var presteborlig. Den ble kjøpt av Thams familien i 1860. Etter at Christian Thams døde arvet dattera hans, Inger Thams Bårdshaug. Hun bodde i Frankrike og brukte ikke husene og eiendommen så hun solgte eiendommen i 1963 til Orkdal kommune. Orkdal kommune syntes ikke det var noe arkitektisk pent bygg, så de vurderte å rive det.

Men heldig vis ble det bestemt ikke å rive det og noen år senere ble det overtatt av private personer. De startet hotellvirksomhet og det er det fortsatt der.

Litteratur tilhører Strandheim bruk

002
Chr. Thams og Orkdalen Arkitekten,ministeren og forretningsmannen
sendt i fjernsynet NRK- 23/12-1971
regi og opplegg Per Egil Hovind.

003
M. Thams & Co Trondheim dampsag, høvleri, kassefabrikk, stavskjæreri, snedkerifabrikk,
særavrtrykk af ”Handel og industri” i Trondhjem og omegn.

004
Avisutklipp fra Sør-Trøndelag 31/12-1982
Thamshavnbanens salongvogn-Norges best bevarte kjøretøy

005
En eventyrlig historie
Særtrykk av artikkelen ”Dynastiet Thams”
av Elsa Reiersen Langnes Årbok fra Orkdal Historielag 1987.

006
Arkitekten, grynderen og verdensmannen Christian Thams
av Bjørn Tokle

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen