Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

GRÜNDERE

Hans Karl Monsen

 

Hans Karl Monsen ble født 21. januar 1920 i Trøgstad.

I 1927 ble hans far disponent i Halden meieribolag, og familien flyttet da til Halden. Hans Karl tok artium i Halden i 1940, videre tok han handelsfag ved Fredrikstad handelsgymnasium. Etter skolegangen prøvde han seg med arbeid på kontor. Det passet ikke for han.

Selv om han hele tiden var lærer i matematikk for voksne på aftenskolen, var det yrker som utfordret skapertrangen og muskler som tiltrakk han. Han ble snekker, svennebrevet tok han i 1947.

Umiddelbart etter ble han sjef på en fabrikk eid av Per Tannum, hvor de laget stoppede møbler. Denne fabrikken brant ned. Hans Karl ble så med og bygde opp en ny fabrikk som produserte kontormøbler. Harald Haraldssøn sto for finansieringen. Mens Hans Karl drev denne fabrikken, tok de etter hvert i bruk sponplater. Han dro ofte til Tyskland for å lære om dette nye, om hva sponplater tilvirkes av, og hva og hvor de kunne brukes. Derfor var det ikke helt uten erfaring Hans Karl kunne dra til Orkanger da han ble tilbudt jobben som disponent ved Orkla Skogindustri høsten 1960.

Mitt første møte med Hans Karl var på fotballbanen. Det var ikke mulig å unngå å legge merke til den lyse gutten som ”fløy” frem og tilbake, viftet med armene og skrek ”Hit me’n”. Noen mål ble det, andre ganger bommet han, men på’n igjen.

Under gymnasietiden var han teatersjef og satte opp de årlige juleforestillingene. Da var han i sitt ess – ordnet med instruktør, spikret kulisser, gjorde innkjøp, hadde pressekonferanser, for til slutt å sette opp stykket i gamle ærværdige Fredrikshald Teater. Også de første årene etter 1940 satte han opp noen stykker, men så satte tyskerne en stopper for ”teatersjefen”.

En annen side av virksomheten han i denne tiden greide de ikke å stoppe, heldigvis. Han var grenselos. Sammen med noen gamle skolekammerater dro han hver uke over Iddefjorden til Sverige. Det ble noen dramatiske og farlige turer.

Han var med i Halden roklubb og ble Østfold- mester.

Men det ble orientering som var hans store lidenskap. Hver søndag – ut i marka. Tegnet nye kart og organiserte mesterskap. Han var formann i kretsen og ble Østfoldmester i orientering. Denne interessen og gleden hadde han også etter at han ble pensjonist. Da var det barn i grunnskolen han ville lære om de goder livet i skog og mark gir.

Selv etter at han fikk slag, ble lam i høyre arm og fikk store vanskeligheter med å snakke, beholdt han sitt gode humør. Vi andre kunne nok synes at livet noen ganger butta imot. Da kunne Hans Karl si på sitt østfoldske vis: ”De ’ or’nær sæ nok”.

 

Skrevet av ektefelle Ingeborg Ruge Monsen. 8 juni 2006.

 

 

 

 

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen