Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Jernbane


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Tham

Thamshavnbanen
Landets første elektriske jernbane

Side 1

Åpningen

10. juli 1908 var en merkedag for folk i Orkladalføret. Ved åpningen av Thamshavnbanen ble samferdselen revolusjonert. Ikke rart at det var selveste H.M. Kong Haakon som var invitert til å åpne denne banen som var den første jernbanen i landet med elektrisk drift. For det distriktet banen skulle tjene var dette et stort kommunikasjonsmessig framskritt, men også nasjonalt sett var Thamshavnbanen en stor landevinning. En milepæl var passert når det gjaldt elektrifiseringen og industrialiseringen av landet.

For første gang ble et elektrisk lokomotiv satt i drift her i landet, og de første lokomotivene som kom til Thamshavnbanen, var de første brukbare vekselstrømslokomotivene i verden.

Ikke noe rart at avisene over hele landet, og tekniske tidsskrift langt utenfor Norges grenser, skrev om denne nyskapningen.

At det ble jernbane mellom Løkken Verk og Thamshavn har selvsagt sammenheng med de store mengdene med kobberholdig svovelkis på Løkken Verk. Fra driften tok til i 1654 og fram til slutten av 1800-tallet, var det bare kobberet som ble utnyttet. Svovelet forsvant opp i røyk ved smeltehyttene, som det var flere av rundt Løkken Verk og de andre gruvene. Men så mot slutten av 1800-talet ble det bruk også for svovelet til produksjon av svovelsyre. Men Løkken Verk lå langt fra sjøen, og det ville være for dyrt å frakte store mengder malm med hest helt ned til Örkedalsøren for skiping derifra. Skulle gruvedriften bli lønnsom, måtte det drives stort, og da måtte det også en jernbane til.

Det var disse betraktningene som fikk konsul Christian Thams og den daværende eieren av gruvene på Løkken Verk, skipsreder Christian Salvesen i Leith i Skottland, til å etablere Chr. Salvesen & Chr. Thams Communications Aktieselskab (Salvesen & Thams) i 1898. Allerede i 1897 søkte de to om konsesjon for bygging og drift av en jernbane fra Svorkmo til Örkedalsøren. Fra de forskjellige gruvene, Løkken, Dragset og Høydal, skulle malmen fraktes med taubaner. Senere ble konsesjonssøknaden overtatt av selskapet.

Elektrisk drift

Det ble tidlig vedtatt at banen skulle ha elektrisk drift og at sporvidden skulle være 1000 mm, m.a.o. banen skulle ha meterspor. Kraft til banen ble levert fra Skjenaldfossen kraftstasjon som også ble bygd av Salvesen & Thams. Strømmen ble ført til omformerstasjonen, først på Thamshavn, senere på Bårdshaug, for å bli transformert ned til 6600 volt og omformet til 25 perioder, mot vanlig 50 på lysnettet. Behandlingen av konsesjonssøknaden i departementet tok lang tid, og først i 1904 ble konsesjonen gitt. Arbeidet med å stikke ut traseen tok til i 1905, og året etter tok selve arbeidet til. Og bare to år etter kunne banen åpnes. 10. juli kom altså Kongen, og fem dager senere kunne hvem som helst få kjøre tog. Da tok den offentlige trafikken til med moderne passasjervogner med store vindu, og elektrisk lys i kupeene. Banen fikk tredje og første klasse, og i førsteklassekupeene var det plysjseter og bord, mens harde trebenker ble tilbydd de som bare hadde råd til å reise på tredje klasse.

Banen fikk også en salongvogn til åpningen, og etter som Kong Haakon reiste med denne vognen, fikk den snart tilnavnet Kongevognen. Det er et eksklusivt kjøretøy med skinn og edeltre. Men vognen ble brukt bare ved få og spesielle anledninger - noen hvermannsfarkost ble den ikke. Kongevognen var ellers landets første elektrisk drevne motorvogn, NSB fikk sin første i 1932.

 

|1|2|3|

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen