Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Jernbane


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Thamshavnbanen
Landets første elektriske jernbane

Side 2

Tog og dampskip

Samtidig med at trafikken på jernbanen mellom Svorkmo og Thamshavn tok til, ble det også åpnet en dampskipsrute mellom Thamshavn og Trondheim. Dampskipet «Orkla» som også ble drevet av Salvesen & Thams, var på samme måte som jernbanen et stort kommunikasjonsmessig framskritt. «Orkla» hadde to turer til byen hver dag, og dermed ble det mulig for folk i dalen å reise fram og tilbake til byen på dagen. Toget som gikk fra Svorkmo klokka seks om morgenen, var på Thamshavn en time senere. «Orkla» gikk 07.15 og var i byen klokka 9. Da kunne man være i byen til klokka seks om ettermiddagen. «Orkla» klappet til kai to timer senere, og kvart over åtte om kvelden gikk siste toget fra Thamshavn. En time senere var det så på Svorkmo.

Og billettprisen? Ja, den er mest til å le av i dag, men det var nok slett ikke billig å reise fra Svorkmo til Trondheim. På første klasse kostet det kr. 3,65, mens 2. klasse båt og tredje klasse tog kostet kr. 1,70 en veg.

For folk i Meldal som var avhengig av hest og vogn, eller som måtte gå til og fra toget, ble det en langvarig bytur, men et framskritt var det likevel.

Sidesporet Svorkmo - Løkken

Som nevnt var det meningen at banen skulle ha endestasjon på Svorkmo. Men alt i 1905 vedtok styret at den skulle forlenges helt fram til gruveanlegget på Løkken Verk, og i 1910 kunne statsminister Wollert Konow åpne denne banen, som i stortingsproposisjonen om saken ble kalt «Sidesporet Svorkmo/Løkken på den private Svorkmo-Thamshavnbanen». Åpningen på denne strekningen skjedde 15. august 1910.

Dermed var enda flere bygder knyttet til jernbanen, og folk helt fra Oppdal og Rennebu tok vegen ned Orkladalen for å ta tog og båt til byen. Trafikken økte jevnt og trutt både når det gjaldt persontransport, gods, og ikke minst kistransport.

Orkla grube-aktiebolag

Allerede i 1904, faktisk før det ble gitt konsesjon for banen, startet Chr. Thams og Chr. Salvesen å planlegge gruvedrift i industriell målestokk. Orkla Grube-Aktiebolag ble stiftet 7. desember 1904. Jernbaneselskapet ble etter hvert overtatt av Orkla, og er fremdeles et heleid datterselskap av Orklakonsernet.

Utbyggingen av gruvene på Løkken Verk kom raskt i gang, og det første kistoget kjørte fra Svorkmo 17. november 1907. Etter bare få års drift ble det klart at malmreservene på Løkken Verk var langt større enn det Orkla regnet med fra starten av. Det ble vedtatt utbygging til stordrift, og da måtte også banen bygges om. Skinnene ble utskiftet, og banelegemet ble forsterket. På enkelte strekninger ble banen også en del ombygd. Nytt materiell ble også bestilt. De første lokomotivene som kom i 1908 var ikke sterke nok til å trekke store nok kistog, og i 1918 fikk banen to lokomotiver fra ASEA, og de var faktisk i bruk helt til kistransporten ble innstilt.

Nye kisvogner ble også bestilt, og når vi først snakker om materiell, kan vi nevne nyinvesteringene som kom alt i 1910 - to kraftige motorvogner som snart kom til å overta all persontrafikk samen med de passasjervognene som ble levert i 1908.

Ikke lenge etter at banen ble åpnet, ble også det første lokomotivet på Thamshavnbanen skiftet ut. Det var et lite damplokomotiv som gikk under navnet «Kaffekvenna». Det ble kjøpt brukt til banen fra den private banen mellom Nesttun og Os ved Bergen. Det var forresten dette lokomotivet som fikk æren av å dra det første kistoget også.
Opp gjennom årene ble det også kjøpt en del andre damplokomotiv. For selv om banen var elektrisk, var det ikke praktisk mulig å bruke elektriske lokomotiver over alt på Thamshavn. Derfor var banen avhengig av damplokomotiv helt fram til 1953 da det ble kjøpt inn to diesellokomotiver.

 

|1|2|3|

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen