Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Jernbane


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Tham

Thamshavnbanen
Landets første elektriske jernbane

Side 3

Den andre verdenskrig

I de siste årene før krigen gikk en stor del av produksjonen ved gruvene på Løkken Verk til tyske smelteverk. Da krigen brøt ut, var det mye om å gjøre for tyskerne å få kontroll over gruvene, slik at de fullt ut kunne dra nytte av malmen fra Løkken Verk i sin krigsindustri.
Den norske Regjeringen i London og den britiske hærledelsen derimot ville forsøke å stanse leveransene fra Løkken Verk til Tyskland, og det ble utarbeidet planer om å bombe gruveanlegget på Løkken Verk, Thamshavnbanen og utskipingsanlegget på Thamshavn ved hjelp av britiske fly. Men før dette ble gjort, skulle det gjøres forsøk med å sende norske sabotører til dalen for å stanse produksjonen.

Under ledelse av Peter Deinboll fra Orkanger ble det så sendt en gruppe sabotører hit, og 4. mai 1942 ble omformerstasjonen sprengt. I februar 1943 ble det så gjort et nytt forsøk - et tysk skip som lå ved kai på Thamshavn ble underminert, men da eksplosjonen kom, lå skipet ute på fjorden, slik at vraket ikke stengte utskipningskaia slik planen var.

Men Deinboll & Co kom tilbake enda en gang, nå sammen med blant andre Løkkengutten Torfinn Bjømaas. I løpet av flere aksjoner høsten 1943 og våren 1944 gikk gruppen til aksjon på Løkken st. , Thamshavn st. , Orkanger st. , i Klingliene og i Hongslomælen. Fire av de fem elektriske lokomotivene og de to elektriske motorvognene ble ødelagt, og tilbake var bare ett lite elektrisk og noen små damplokomotiver.

Det førte til at tyskerne tok opp smalsporede damplokomotiver fra Tyskland, men dårlig materiell, og mannskap med dårlig opplæring førte til at det ble mange avbrudd i driften. For å bøte på lokomotivmangelen, begynte tyskerne å legge inn en tredje skinne på jernbanen, slik at den skulle være både normalsporet og metersporet. Planen var å bruke lokomotiver fra Dovrebanen, og at disse skulle kjøre på normalsporet, mens kisvognene skulle holde seg til metersporet. Arbeidet med omleggingen ble ferdig først i mai 1945, og kostet mellom 5 og 6 millioner kroner. Tyskerne kom aldri så langt at de fikk nye lokomotiver, og skinneleggingen var dermed helt bortkastet.

Etter krigen

Allerede lenge før frigjøringen hadde ledelsen i Orkla lagt planer for Thamshavnbanen. Mye materiell var ødelagt, og det som var tilbake var dårlig vedlikeholdt på grunn av den rovdriften tyskerne hadde lagt opp til. To av de lokomotivene som ble levert i 1908 - fra Westinghousefabrikken i England - ble restaurert, blant annet med deler fra det tredje som ble utrangert. De to ASEA-lokomotivene ble satt i stand, og gradvis tok trafikken seg opp igjen. Det ble også bestilt nytt materiell - tre nye elektriske lokomotiver frå Nebb. De ble levert i 1950, og tre år senere kom det to diesellokomotiver frå England.

Passasjertrafikken under krigen var svært stor, og i 1943 reiste 412 000 passasjerer med banen. Samtidig reiste 120 000 passasjerer med «Orkla». Også kistransporten var på sitt høyeste i 1943 - hele 550 000 tonn.

Men etter krigen dabbet det sakte men sikkert av med passasjertrafikken. Orkla søkte ved flere anledninger om å bli fritatt for offentlig transport, og i 1963 ble det bestemt at det over en prøveperiode på to år skulle forsøkes om bussen kunne gjøre transporten 30. april gikk det siste toget, og prøveperioden ble vellykket - for bussen.

Men heller ikke kistransporten skulle vare evig. Det ble stadig dårligere priser på svovelkisen. Allerede i 1962 ble kissmelteverket på Thamshavn nedlagt, men kisen ble fremdeles produsert og gikk til eksport.

Men høsten 1973 ble det klart at prisen var så lav at produksjonen gikk med tap. Produksjonen ved gruvene ble omlagt, og 29. mai 1974 gikk det siste kistoget fra Løkken Verk til Thamshavn. En æra var slutt - en viktig periode i dalens historie var over.

Museumsjernbane

Sommeren 1983 fikk Thamshavnbanen nytt liv. Høsten 1982 ble foreningen Thamshavnbanens Venner stiftet, og denne foreningen gjenåpnet Thamshavnbanen som museumsjernbane, først på strekningen Løkken Verk – Svorkmo. Det første toget gikk 10. juli 1983 - på 75-årsdagen for den høgtidelige åpningen i 1908. I 1986 ble den kjørbare strekningen forlenget til Solbusøy, i 1990 til Fannrem og i 2001 til Bårdshaug.

Som museumsjernbane er Thamshavnbanen i en særstilling på mange måter. Det er den eneste banen i landet med sporvidde 1000 mm, og er også den eneste banestumpen som ikke har, eller har hatt, tilknytning til statsbanenettet. Det er også den eneste museumsjernbanen i Nord-Europa som har elektrisk drift.

Banen drives i dag av Orkla Industrimuseum på Løkken Verk med Thamshavnbanens Venner som støttespiller.

 

|1|2|3|

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen